Ještěd slaví 35 let

Liberecko - Horský hotel a vysílač Ještěd, známý též jako "stavba století", slaví 35 let. Ještěd je i symbolem Libereckého kraje a právě proto se kraj rozhodl, že ho od Českých radiokomunikací koupí.

Smělý projekt architekta Karla Hubáčka dodnes udivuje nejen odbornou, ale i laickou veřejnost. 35 let provozu si teď proto připomíná celé město. K narozeninám mu dalo vlastní vlajku. Organizátorka oslav Jitka Mrázková prozradila, že narozeniny stavby se tu slaví každý rok. Symbolicky tím ctí i architekty.

I když na první pohled vypadá Ještěd stále moderně, ve skutečnosti je ve špatném technickém stavu. Úplně tu chybí například kanalizace. Na kanalizaci přitom závisí další provoz hotelové části. Bez ní mu hrozí zavření. Podle Libereckého kraje jsou ale jednání problematická. „Na jedné straně se vyžaduje, aby byly horské hotely odkanalizovány, na druhou stranu nám různé orgány přes životní prostředí nechtějí dovolit rozkopat celou horu,“ vyjádřil se hejtman Libereckého kraje Petr Skokan (ODS).

Ani to ale Liberecký kraj neodradilo od záměru koupit Ještěd od Českých radiokomunikací přibližně za 75 milionů korun. Kromě kanalizace ale padnou další peníze na opravu vnějšího pláště, rozvodů topení a podobně. Kraj se navíc snaží dostat Ještěd na seznam památek UNESCO - i to má ale svá úskalí. Náměstek hejtmana Libereckého kraje Radim Zika (ODS) se nechal slyšet, že interiéry by se musely dát do toho původního stavu a to si vyžádá také peníze.

Nájemce hotelu Petr Beitl dodal, že původní kusy nábytku jsou v hotelu poschovávané, takže by se prý určitě mohly nechat udělat repliky. Rozhodnutí koupit Ještěd musí ještě posvětit krajské zastupitelstvo a to buď v srpnu, nebo v září.