Jihočeské hejtmanství chce získat lovecký zámek Ohrada

Hluboká nad Vltavou - Skvost barokní architektury, lovecký zámek Ohrada u Hluboké nad Vltavou, vlastní zemědělci. Ministerstvo je majitelem a pražské zemědělské muzeum správcem. A právě správcům se snahy kraje nelíbí. Převod podle nich může ohrozit jeho fungování. Zástupci kraje tyto obavy označili za nesmyslné.

Mimo kameru hodnotí pracovníci hlubockého muzea současnou situaci jako nejistou. Rozsáhlá expozice myslivosti a rybářství podle nich musí v zámku zůstat, navíc tématicky patří k blízké ZOO. Kraj chce převzít zámek bezúplatně, případně ho směnit za jiný objekt. Obě strany se už sešly.

Generální ředitel Národního zemědělského muzea Přemysl Reibl potvrdil, že zájem o nemovitý majetek muzeum registruje. Sdílnější jsou historici ve své výroční zprávě, kde uvádějí, že snahy o převod Ohrady ohrožují samotnou podstatu fungování muzea. Podle kraje je to nesmysl. Radní Jihočeské kraje František Štangl (ODS) sdělil, že zámek chce kraj provozovat i nadále jako muzeum.

Ministerstvo zemědělství zkoumá případný dopad uskutečnění převodu, jak informoval jeho mluvčí Petr Volíček. Také památkáři jsou zdrženliví, čekají na výsledek. Jejich jediným přáním zůstává zámek v dobrých rukou. „V tomto případě by se mělo posuzovat zejména to, jestli to bude změna k lepšímu,“ upozornil ředitel Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.