Viadukty v Hranicích se bourat nebudou

Hranice - Město Hranice na Přerovsku si může na seznam turistických cílů připsat tamní viadukty. Ještě před pár lety jim hrozilo zbourání, teď mají za sebou první část rozsáhlé rekonstrukce za 22 milionů korun. Vznikly v letech 1844 až 1847 a byly součástí slavné Severní dráhy císaře Ferdinanda z Vídně do Krakova.

Podle posudků byl viadukt v havarijním stavu. Nebezpečí v podobě odpadávajících cihel hrozilo dokonce i vozidlům, která pod viaduktem projížděla. Ředitel společnosti Inženýrské a dopravní stavby Olomouc Oldřich Nezhyba sdělil, že bylo rozebráno kompletní zaizolování. Miroslav Papoušek z Národního památkového ústavu v Olomouci se nechal slyšet, že se podařilo zachovat co nejvíce původního materiálu. Cení si hlavně původního zábradlí.

Když přišla před 4 lety na hranický městský úřad zpráva, že se bude tento stavebně technický skvost bourat, začalo město okamžitě jednat a nechalo ho zapsat na seznam památek. Starosta Hranic Miroslav Wildner (ODS) se vyjádřil, že informace o bourání všechny šokovala. Město včas zareagovalo a podařilo se sehnat peníze na opravu.