Po 60 letech mohou lidé cestovat z Podkrkonoší do Polska opět vlakem

Trutnovsko - Nové víkendové tratě propojily Trutnov, polskou Jelení Horu a Lwówek Śląski. Na financování dopravních nákladů se podílejí Královéhradecký kraj a Dolnoslezské vejvodství.

Málokdo věřil, že přes Královec na česko-polské hranici ještě někdy pojedou osobní vlaky. Naposledy tudy projížděly koncem čtyřicátých let, později trať využívala pouze nákladní doprava. Situace se však změnila a vlaky tady budou i zastavovat.

Starosta Královce na Trutnovsku Helmut Anders neskrýval radost, očekává příznivý vliv na cestovní ruch. Vlaky z Čech do Polska vyjíždějí třikrát za den, stejně tak z druhé strany. Nové spoje si zároveň připsaly zajímavé prvenství. Pavel Matouš z královéhradecké firmy Oredo prozradil, že Královéhradecký kraj byl dosud jediným ze všech hraničních regionů, který neměl žádné železniční spojení přes hranice.

Snahou dopravce je, aby trať ožila i v pracovních dnech. Vlaky totiž zatím budou jezdit pouze o víkendu. Jan Ivanko ze společnosti Viamont se nechal slyšet, že první dny provozu byly vzhledem k velkému zájmu mile překvapující. Zatímco víkendové spoje spoléhají na turisty, ve všední dny by vlakem mohli jezdit lidé do zaměstnání. „Spousta polských občanů jezdí za prací do Čech a myslím, že brzy to bude i obráceně,“ dodal.