Pražský dopravní podnik vyhlásil soutěž na vymáhání pokut

Praha - Celkem sedm firem se chce starat o vymáhání pokut za neplacení jízdného. Veřejnou soutěž vyhlásil pražský dopravní podnik. Mezi přihlášenými je i advokátní kancelář, která tento servis dopravnímu podniku v hlavním městě momentálně zajišťuje. Někteří zastupitelé její služby kritizují, protože jsou prý předražené a pro město nevýhodné. Vítěze výběrového řízení určí hodnotící komise už v polovině listopadu, od příštího roku by tak mohla dopravní podnik zastupovat nová advokátní kancelář.

Čtrnáct let vymáhá pokuty pro pražský dopravní podnik advokátní kancelář Brož-Sokol-Novák. Ta dlouhodobě čelí kritice některých zastupitelů. Pokud totiž neplatič skončí u soudu, zaplatí víc než pět tisíc, dopravní podnik ale dostane necelou tisícovku. Tři tisíce si pak nechá advokátní kancelář. Advokáti se ale brání, že částka je odpovídající, jelikož na vymáhání pohledávek pracuje přes padesát lidí. Navíc prý kancelář moc nevydělávala.

Teď by z vybraných peněz mohl mít část i dopravní podnik, na vymáhání totiž vypsal nové výběrové řízení. Martin Dvořák, ředitel dopravního podniku, doufá, že se zlepší podmínky pro zadavatele. Podáno bylo sedm nabídek, z nichž šest prošlo, jedna nesplnila formální obsahovou část.

Do soutěže se přihlásila i advokátní kancelář, která měla dosud vymáhání pohledávek na starosti. Šance na prodloužení smlouvy jsou vysoké. To přiznává i ředitel Dvořák. Brož-Sokol-Novák v nabídce snížili částku, kterou až dosud za vymáhání inkasovali, tím jejich šance ještě rostou. Jejich kritici však doufají, že vyhraje někdo, kdo si bude brát jen poměrnou část peněz.