Církev v Jindřichovicích blokuje trasu obecního vodovodu

Karlovy Vary - Kdy se obyvatelé Jindřichovic na Sokolovsku dočkají obecního vodovodu je stále ve hvězdách. Kvůli sporu církve s radnicí o trasu vodovodu tak někteří lidé začali kopat studny. Město již církvi nabídlo dvě trasy, obě vedou přes církevní pozemky. Církev je však zamítla. Radnice tvrdí, že bezdůvodně, ale plzeňské biskupství tvrdí opak.  Spor, který se táhne již několik let, zatím nemá řešení.  A lidé na obecní vodovod stále čekají.

Kvůli sporům má většina obyvatel Jindřichovic vodu připojenou jen provizorně. Po novém vodovodu volají lidé už více než tři roky. Většina z nich musela totiž v období sucha vodu dovážet. Místní poukazují na problémy, které jim situace působí. „Kupujeme vodu v lahvích,“ říká jeden z nich.  

Radnice za patnáct milionů korun nechala přivést vodu k obci. Na jejím začátku se ale museli dělníci zastavit. Církev nesouhlasila, aby výkop vedl kolem kostela s tím, že na jedné straně roste chráněný strom, býval tam hřbitov a z druhé strany by výkop mohl ohrozit statiku historické budovy. „Jsme samozřejmě připraveni ke vstřícnému jednání, nemůžeme však kvůli tomu rušit úctu k mrtvým, nebo nechat spadnout kostel,“ argumentuje generální vikář plzeňského arcibiskupství Robert Falkenauer. „Oni mají statika a my jsme tam měli svého statika. Ten se vyjádřil, že nehrozí, aby se tady něco zbortilo. Výkop na vodovod není tak hluboký,“ odmítá stanovisko arcibiskupství starostka Jindřichovic Anna Polívková.

Projektanti i zástupci radnice už našli cestu, kudy vodou povedou, aby se vyhnuli církevním pozemkům. Trasa je ale o stovky metrů delší, než projektanti předpokládali. To stavbu, která měla být hotová v červnu, prodraží a zkomplikuje. „Od dubna se to řeší a některé věci se řešily už v únoru,“ poukazuje projektant vodohospodářských staveb František Prskavec. „Když vezmeme třicet dní na územní povolení a třicet dní na stavební povolení, tak vlastně koncem října stavět v téhle oblasti už nemá smysl,“ uzavírá místostarostka Jindřichovic Irena Lechanová.   

Starostka odhaduje, že nový vodovod začne sloužit všem obyvatelům Jindřichovic nejdříve v polovině příštího roku.