Proměna pardubické třídy Míru na pěší zónu se znovu oddaluje

Pardubice - Přestavba pardubické třídy Míru se oddaluje. Vedení města tvrdí, že proměna třídy Míru na pěší zónu je drahý a složitý projekt. O evropské peníze se tedy město ucházet zřejmě nebude. Neustálé průtahy se ale nelíbí některým architektům a opozičním zastupitelům. Radní se prý snaží celý projekt úmyslně blokovat.

Náměstek primátora Pardubic Alexandr Krejčíř (ODS) sdělil, že řídící výbor, který je odpovědný za přípravu integrovaného plánu města, doporučil projekt pěší zóny vyřadit vzhledem k rizikům a komplikacím, které tento projekt přináší. Mezi ně patří zejména peníze - Pardubice by do projektu musely vložit desítky milionů ze svého. Podle radních navíc není jisté, jak se zachovají majitelé nemovitostí.

Informace o vyřazení projektu z integrovaného plánu vyvolaly kritiku vedení města. Zastupitel Pardubic Jindřich Tauber (ČSSD) je překvapen, že se tuto informaci dozvěděl z tisku. Architekt a člen rady Asociace pro urbanismus a územní plánování Milan Košař k tomu dodal, že se stále hledají problémy, proč projekt neuskutečnit, místo toho, aby se hledalo řešení, jak vyhovět většině občanů.

Vedení města oponuje. S pěší zónou se nadále počítá. Jen by se nestavěla najednou, ale po částech. I takové řešení má podporu některých zastupitelů, například Jana Linharta (SZ). Jindřich Tauber doplnil, že pardubická třída Míru není třídou, která by odpovídala krajskému městu. O integrovaném plánu rozvoje města se ještě před zastupitelstvem povede koncem srpna veřejná diskuze. Především tam se očekávají bouřlivé reakce nejen zastupitelů, ale i místních obyvatel.