Praha zeštíhluje: Propustí zaměstnance a zruší pobočky knihovny

Praha - Výsledky auditu sedmi příspěvkových organizací, který nechala Praha provést, je celkové zeštíhlení. Návrh počítá s propuštěním asi desetiny zaměstnanců a zrušení třetiny poboček městské knihovny. Chystané kroky by měly přinést úspory až šedesáti milionů ročně. Návrh dnes odsouhlasili pražští radní.

Audity posuzovaly hospodaření v městské knihovně, galerii, pohřebním ústavu, Správě pražských hřbitovů, botanické zahradě, studentském zdravotním ústavu a Lesích hlavního města Prahy. Nejvíce zaměstnanců odejde z knihovny (53 z celkového počtu 468), její vedení by také mělo zrušit 15 málo využívaných poboček. O pětinu pracovníků přijde pohřební ústav, více než čtvrtina z 86 zaměstnanců pravděpodobně opustí také botanickou zahradu.

Tu čeká pravděpodobně i jiná změna - magistrát uvažuje o sloučení botanické zahrady se zoologickou a městské galerie s muzeem. Opozičním zastupitelům se ale takové plány nelíbí. Podle nich sloučení nezajistí vyšší kvalitu obou institucí. „Sloučení obou organizací obsahuje výhody i rizika, rozhodnutí je ale plně v kompetenci zřizovatele, tedy hlavního města,“ reagoval ředitel zoologické zahrady Petr Fejk.