Bývalá raketová základna na Plzeňsku je danajským darem

Plzeň - Ekologická zátěž pro přírodu a danajský dar pro majitele. Tak by se dal charakterizovat osud bývalé raketové základny uprostřed Slavkovského lesa. V rámci privatizace ji ministerstvo obrany převedlo bezúplatně na Státní statek Křimice u Plzně. Hodnota se tehdy odhadovala na 30 milionů korun. Teď ji nemůže aukční síň prodat ani za dva a půl milionu. A ochranáři si lámou hlavu, co s ní.

O super utajené základně v katastru městečka Březová u Sokolova lidé v okolí mnoho neví. Byla postavena v roce 1975, občas se zde pohybovali vojáci tehdejšího Sovětského svazu a po opuštění armádou měla nemalou hodnotu. „Ta budova musela být nějak vybavená, musela tam být kotelna, bývaly tam také raketové palposty pro rakety SS 20,“ říká starosta Březové Miroslav Bouda. „V roce 2001 jsme budovy a komunikace v prostoru cvičiště převedli bezúplatně státnímu statku Křimice,“ popisuje anabázi základny vedoucí Odboru komunikačních strategií ministerstva obrany Jan Pejšek.     

Vojenská základna se dostala do majetku sto kilometrů vzdáleného statku. Později změnila majitele. „Agrokombinát je v současné době v likvidaci. Je to státní podnik a dostal se do konkurzu. Jako součást konkurzní podstaty se dostal i tento majetek do dražby,“ vysvětluje Pavel Bezstarosti z aukční síně Naxos.    

Dnes je majetek rozkradený a zdevastovaný. Zmizelo cokoliv, co bylo možné zhodnotit. Na pozemcích nikdo nehospodaří. Tvoří ostrůvek uprostřed státních lesů. Pro lesníky je to potenciální epicentrum kůrovce a dalších škůdců. „Stanovisko ochrany přírody k tomu je jednoznačné: vrátit území tomu účelu, který mělo předtím, než se z toho stala základna. Tehdy zde byl les,“ vidí řešení ředitel CHKO Slavkovský les Jan Schlossar. Areál základny, který kdysi stát prodal, bude muset tak znovu koupit a zaplatit asanaci staveb.