Obce i ochranáři brání neporušenost Bílých Karpat

Zlín - Zatím malebně vypadá panoráma Bílých Karpat. Nyní se však bojuje o jeho další zachování. Právě tuto oblast má totiž protnout vysoké napětí z Uherského Brodu až na Slovensko. Jeho trasa také povede přes chráněné území a právě to se nelíbí obcím ani ochranářům.

Nedovolili zde sjezdovku ani větrné elektrárny. Se skřípěním zubů povolili jediný vysílač. Vidět na horizontu nad vesnicí elektrické vedení, tak o tom v Korytné nechtějí ani slyšet. „Naším záměrem je udržet tuto lokalitu panenskou i do budoucna,“ říká rezolutně starosta Korytné Vladimír Janča.

Trasa sloupů zatím končí na okraji Uherského Brodu. V plánu by ale vedení vysokého napětí mělo pokračovat dál na Bíle Karpaty. Po dobudování by mělo zbavit pohraničí ČR a SR zbavit poruch. Už 14 let figuruje vedení ve strategických plánech vlády, energetici nemají v plánu ustoupit. „Uvažovat o nějakém alternativním koridoru by bylo dost složité a zdlouhavé,“ tvrdí mluvčí E.ON ČR Vladimír Vácha. „V krajině, kde jsou zalesněné horizonty, se vám najednou objeví technická stavba, která se výrazně projeví v celkových a blízkých pohledech, působí to velmi nepřirozeně,“ popisuje možnou vizi vedoucí CHKO Bílé Karpaty Jiří Němec. „Na řadě míst zde obce plánují rozhledny a ten koridor nám všechno naruší,“ uzavírá Vladimír Janča.  

Výsledkem protiakce pohraničí jsou petice a námitky. Za dva dny se pod protest podepsala třetina obyvatel Korytné. Podpisy rychle přibývají i v ostatních vesnicích. Energetici plánují stavbu vedení kolem roku 2015. Už nejbližší pondělí ale lidé z Bílých Karpat zanesou své námitky na zlínský krajský úřad. Ten může koridor vyškrtnout ze svého územního plánu. Inspirací je zkušenost Pozlovic nedaleko Luhačovic. Ty po bezmála 10 letech snažení nedávno dosáhly odklonu trasy vysokého napětí z rekreační oblasti.