Policisté odhalili u Chebu další pěstírnu marihuany

Cheb - V areálu bývalé zemědělské usedlosti Chlumeček objevili policisté v noci na dnešek další pěstírnu marihuany. Na místě se jim podařilo zadržet i jednoho z pěstitelů. V západních Čechách nejde o ojedinělý případ. Na pěstování marihuany ve velkém se v poslední době zaměřují zejména Vietnamci. I zadržený muž v Chlumečku byl vietnamského původu.

„Rostliny byly těsně před sklizní. Policisté byli na místě do rána,“ uvedla mluvčí chebské policie Martina Hrušková. Na místě byl zadržen sedmnáctiletý mladistvý. Za trestný čin nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů mu hrozí trest odnětí svobody až na deset let.

Policisté na místě zajistili 800 kusů vzrostlých sazenic konopí o velikosti 70 až 80 centimetrů. „Byl zde nalezen i jeden z nejkvalitnějších druhů konopí, takzvaná bílá vdova, která vykazuje jedno z nejvyšších množství THC,“ doplnila Hrušková. Při domovní prohlídce byla zajištěna také technika a zařízení sloužící k pěstování rostlin hydroponním systémem.

„Objekty se sledovaly pro podezření, že se v nich nachází sklad nebo výrobna nelegálních tabákových výrobků. Až při domovní prohlídce, kterou povolil státní zástupce, celníci zjistili, že se v objektu nachází pěstírna marihuany,“ řekla mluvčí Okresního ředitelství policie ČR v Chebu Jitka Blahutová.

Cizinec provozoval pěstírnu v objektu, který si pronajal od českého majitele. Ten tvrdí, že o ní nevěděl. Bydlí přitom v sousedství. Před časem našli policisté ve stejném domě sklad nelegálních cigaret.

Za výrobu a přechovávání drog policie obvinila letos na Chebsku už šest cizinců. V únoru objevila v Chebu sklad pervitinu, heroinu, hašiše a marihuany. V květnu pěstírnu konopí v Jindřichově. V červnu vypátrala v Aši výrobce pervitinu, který měl u sebe i větší množství heroinu. Celníci říkají, že trhovci a dosavadní výrobci plagiátů přecházejí ve stále větší míře nový sortiment.