Unikátní vily manželů Oehlerových chátrají

Olomouc - Díla Elly a Oskara Oehlerových, jedné z významných architektonických dvojic první poloviny dvacátého století, na severní a střední Moravě chátrají. Za války i za komunistického režimu postihla manžele perzekuce, jejich vilám nyní nepřeje ani porevoluční doba. Zlý osud například zřejmě čeká státem chráněnou vilu továrníka Františka Wawerky v Lipníku nad Bečvou, která je označovaná odborníky za kabinetní obdobu slavné brněnské vily Tugendhat a pyšní se například technicky unikátní skleněnou stěnou.

„Obávám se, že jestli bude chátrat dál, postihne ji stejný osud jako ostatní stavby manželů Oehlerových,“ uvedl Pavel Zatloukal, ředitel Muzea umění Olomouc. V nedalekých Teplicích nad Bečvou se totiž rozpadá další vila tvůrčí dvojice. Obě stavby jsou přitom památkově chráněné.

Talentovaná manželská dvojice mohla svobodně tvořit jen několik let před válkou. Další roky už byly tragické - povedlo se jim sice zázračně se vrátit z Terezína, ale brzy po příchodu totality Ella zemřela a Oskar mohl dále tvořit jen v anonymitě pod hlavičkou centralizovaných projekčních podniků.

„Když Oskar Oehler emigroval v 70. letech do Rakouska, tak psal, že nejen jeho stavebníci, kteří byli pronásledováni a někteří i zavražděni, ale také většina jeho děl propadla zkáze,“ říká k tomu Zatloukal. Zdá se, že lepší časy je nečekají ani nyní.