Stále více polských podnikatelů zakládá firmy na severní Moravě a ve Slezsku

Ostravsko - Do Česka polské podnikatele přitahuje menší byrokracie a také levnější začátek podnikání. Jde hlavně o stavební firmy. Jen v Ostravě živnostenský úřad registruje 100 firem a podnikatelů z Polska. Další stovky podnikají na polské živnostenské oprávnění. Převládají firmy z oboru stavebnictví.

Kamil Srodka z firmy IB Center informoval, že samotné založení firmy je mnohem jednodušší než v Polsku, po pár dnech se může začít obchodovat. Hranice se otevřela, Poláci mohou proniknout na jih a čeští podnikatelé jsou pro Poláky dobrými odběrateli jejich výrobků a služeb, jak sdělil Rafal Tymol z firmy Aldo. Založení firmy v Česku stojí méně peněz než v Polsku - na minimální základní kapitál je v Polsku zapotřebí téměř dvojnásobná částka. Polští podnikatelé ale oceňují hlavně menší byrokracii.

Advokát Ludvík Juřička z firmy Ambruz a Dark se nechal slyšet, že v současné době lze v Česku založit společnost do 3-4 týdnů od okamžiku, kdy jsou k dispozici všechny potřebné dokumenty. V Polsku je potřeba počítat s dobou dvojnásobně delší. „Faktem je, že řízení ve věci obchodního rejstříku se podstatně zkrátilo, hlavní důvody spatřuji v elektronizaci obchodního rejstříku, v personální stabilizaci a také v novele živnostenského zákona,“ prohlásil soudce ostravského krajského soudu Petr Hampel.