Nahrál pardubický hejtman Ivo Toman opozici na smeč?

Pardubice - Návštěvníci pardubického letního kina teď mohou před každým promítaným celovečerním filmem shlédnout i krátký spot. Ten podle opozice propaguje hejtmana Ivo Tomana před podzimními krajskými volbami, a navíc za krajské peníze.

Necelou minutu trvající spot vyrobil provozovatel letního kina. Údajně zcela zdarma. Ovšem kancelář hejtmana letos kinu přispěla na provoz padesáti tisíci korunami. Opozice tvrdí: Je to předvolební kampaň Ivo Tomana, kterou zaplatil kraj. „Je v jeho kompetenci využít svůj fond na podporu kulturních a sportovních akcí, ale toto je vyloženě podpora své vlastní volební kampaně,“ tvrdí opoziční zastupitel Ladislav Effenberg z ČSSD.     

S tímto názorem ale nesouhlasí hejtman Ivo Toman. Podle něj se o předvolební kampaň za krajské peníze nejedná. „Kdybychom to brali tak, že je to zneužití funkce hejtmana, tak bych nemohl převzít záštitu a podpořit vůbec nic,“ brání se hejtman Ivo Toman.  

Provozovatel kina odmítá, že by si padesátitisícový příspěvek od kraje hejtman podmínil odvysíláním tohoto spotu. „Máme vztah s krajským úřadem, máme dokonce smlouvu, podle níž jsme povinni krajský úřad propagovat,“ vysvětluje ředitel pardubického letního kina Jan Motyčka.

Politolog Vladimír Škaloud je přesvědčen, že hejtman si ve filmovém spotu takříkajíc přihřál svou polívku. „Pravda je, že to nezákonné není. Na druhé straně je skutečností, že to má k morálce a politické kultuře hodně daleko. Mě na tom fascinuje, že zkušený politik nahrává své opozici na smeč,“ diví se politolog.

Opoziční zastupitelé prý budou chtít po hejtmanovi vysvětlení. Na stažení spotu z promítání letního kina prý ale netrvají.