Cyklostezka v údolí Ohře poškodí krajinu, tvrdí to místní lidé

Karlovy Vary - Cyklostezka údolím Ohře přiláká turisty a přinese regionu peníze, tvrdí vedení Karlovarského kraje. Je to megalomanský projekt za půl miliardy, který naruší krajinu, odporují lidé, kteří bydlí v blízkosti Ohře a nechtějí se smířit se záměrem kraje vybudovat u řeky cyklostezku.

Více než 40 let je údolí Ohře oázou klidu. Lidé, kteří bydlí u řeky, se bojí, že kvůli cyklostezce přírodu zničí těžká technika. Podle jedné z variant jen v okolí Šemnice padne 130 stromů. Hrozí, že stavaři budou muset odstřelovat skály. Kraj zase tvrdí, že cyklostezka má vést pěkným místem, a proto ji chce právě u řeky. „V úseku naší vesnice jde asi o kilometr trati. V této souvislosti by se muselo v korytu řeky postavit asi 400 metrů gabionových zdí,“ říká obyvatel obce Šemnice Petr Nývlt. „Zpevňování břehů je proti smyslu toho, jak dneska přistupujeme k péči o přírodu,“ doplňuje ho Vladimír Melichar z Agentury ochrany krajiny a přírody ČR.

Lidé mluví o honu na evropské dotace. Náklady na stavbu celé trasy přes severozápad Čech mají přesáhnout půl miliardy korun. „S tímhle nemůže zdravý rozum souhlasit,“ zlobí se jeden z obyvatel obce. „Tohle jsou vyhozené peníze. Jsou tady trasy, které by se udělaly podstatně levněji,“ domnívá se druhý.

Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Jana Zborníka jsou to příliš silná slova. „V této chvíli se vyjadřovat k nákladům, navíc dělat srovnání, je poněkud předčasné,“ myslí si náměstek. Starosta Šemnice navíc říká, že proti návrhu vést cyklostezku korytem řeky jsou jen lidé, kteří bydlí v jejím okolí. „Pokusíme se zprostředkovat jednání s Karlovarským krajem ohledně změny varianty, která by nešla po břehu Ohře,“ nabízí řešení starosta Vladislav Tůma. „Jsou tady dva zájmy: cykloturistů a vlastníků nemovitostí v tom prostoru. Zákon musí rozhodnout, který zájem dostane přednost. Tak to prostě je,“ uzavírá náměstek Zborník.

Náměstek hejtmana je přesvědčen, že stavební firmy nezačnou budovat cyklostezku v Šemnici dříve než v roce 2011.