Morový sloup v Olomouci budou před vandaly chránit dvě kamery

Olomouc - Sloup Nejsvětější trojice v Olomouci budou hlídat nové širokopásmové kamery s vysokým rozlišením. Tamní magistrát tak chce zabránit dalšímu poškozování této významné památky, která se z nedávného vandalského činu dosud nevzpamatovala.  Olomouc monitoruje aktuálně 16 kamer napojených na městskou policii. Dvě nové, které mají hlídat morový sloup, budou instalovány v září.

Nové kamery nechá magistrát nainstalovat na radnici a na protější budovu pošty, aby bylo možné sledovat sloup z obou stran. Kamery navíc poskytnou kvalitní záznam i v noci, při nedostatečném osvětlení.

Neznámí vandalové koncem května na sloupu způsobili škodu za 100 000 korun. Kamera je nezachytila, protože byla otočena do jiné ulice.

Sloup byl postaven v 18. století a je pod ochranou UNESCO. V jeho těle se nachází kaple a zdobí ho sochy světců. Na vrcholu dominuje pozlacené sousoší nejsvětější trojice. Podle památkářů jde o unikátní doklad vyvrcholení budování sloupů ve středoevropských městech. Je jedinečný jak svou výškou, tak monumentalitou, náročností provedení a architektonickou koncepcí.