Dobrodruh Pavel Pavel opět pohybuje s balvany, tentokrát na Domažlicku

Babylon u Domažlic - Dobrodruh, archeolog a expert na geologii Pavel Pavel chce v blízkosti obce na Domažlicku vyzdvihnout čtyřicetitunový kámen a usadit jej zpět do kamenného lože. Nebezpečně nakloněný kámen kvůli nešetrnému zacházení vypadl z původního místa. Muž, kterému se podařilo rozpohybovat i světoznámé sochy na Velikonočním ostrově, dnes posunul tzv. Čertův kámen o plných 10 centimetrů. Projekt, který organizuje občanské sdružení Babylon, je naplánován na pět let. Navzdory nabitému programu na něj Pavel kývnul, protože prý hrozil sesun kamene.

Kámen se nachází na strmé stráni nad chatovou osadou. „Nevíme, jak se tam ocitl,“ řekl místopředseda sdružení Karel Sedlák. Na obrovském kameni jsou namalovány symboly křížů a místní lidé říkají, že si tam chodil čert odpočinout po práci. Tento kámen známý jako babylonský viklan dříve ležel na skalní vyvýšenině. Pohupoval se ze strany na stranu a otáčel se kolem dokola. Později ho ale dělníci při stavbě železnice povalili a od té doby takto zůstal.

„U nás v republice mám podobnou zkušenost s dalšími dvěma viklany v jižních Čechách. Tento kámen je ale největší z nich,“ připustil Pavel. Také jeho usazení je podle něj nejobtížnější, protože nejsou k dispozici žádné snímky či obrázky jeho původního umístění. Pavel se spolu se svým týmem snaží vyzvednout masu horniny speciálními hydraulickými zvedáky. K dispozici jsou také dřevěné podpěry.

Zvedání kamene kromě zvědavců sledoval také geolog, který přesně zmapuje jeho stav. Díky tomu by mohlo být naplánováno i správné uložení, které se chystá příští rok. „Jeho opravu jsme plánovali asi pět let, museli jsme vyřizovat povolení, hledal se majitel,“ poznamenal Pavel. V jižních Čechách se mu už před časem podařilo umístit třicetitunový viklan v Kadově u Blatné na Strakonicku a desetitunový v Miroticích na Písecku.

Pavel, který je radním Jihočeského kraje, kromě rozpohybování soch Maoi na Velikonočních ostrovech vyřešil i tajemství nasazování obřích kamenných klobouků Pukao na jejich vrcholky. Vypracoval rovněž teorii stavby pravěkého Stonehenge, na rybníku Svět ukázal, jak mohli staří stavitelé převážet na rákosových člunech balvany přes jezero Titicaca. Přesunoval ale i trezory, těžké stroje či komponenty do jaderné elektrárny Temelín.