Plzeň vzdává hold americkým vojákům

Plzeň - V Plzni dnes začaly třídenní Slavnosti svobody. Lidé si připomínají konec války a osvobození města americkými jednotkami v roce 1945. Tradičně sem zavítali i někteří z válečných veteránů.

Program Slavností město připravovalo už půl roku dopředu. Plzeňské oslavy totiž patří k největším v republice a radnice nechtěla na nic zapomenout. „My jsme hodně spolupracovali s místními sdruženími, nejrůznějšími military kluby jako je třeba Klub třetí armády Military Car Club Plzeň, kteří připravovali takovou tu vojenskou část slavností,“ vysvětluje vedoucí kanceláře primátora Kateřina Königová.

Největší pozornost se ale věnovala válečným veteránům. Letos jich do Plzně přijelo osm. „Každý rok je vždycky hádankou, kolik veteránů nakonec přijede, protože i ti, co plánují, že přijedou, tak na poslední chvíli buď ze zdravotních nebo jiných důvodů musí cestu zrušit,“ posteskne si ředitel nadace 700 Plzně Miloslav Raboch. Do Plzně letos přijel také Eric Peterson z 16. protipanceřové divize, který přijel se svým tankem do Plzně krátce po osmé hodině ráno. Vzpomíná na to jak ho Plzeňané zavalili jídlem. Ale pak se ozvala střelba: „Němečtí ostřelovači a zbytky jejich vojáků se pořád bránili. Nakonec jsme je porazili a většina z nich padla do našeho zajetí.“

Oslav se účastní také vnuk generála Pattona George Patton Waters. Nezakrývá svoji hrdost nad tím, že právě jeho dědeček Plzeň osvobodil: „Svoboda je strašně cenná věc a je třeba ji chránit. Já jsem rád, že můj dědeček k vaší svobodě přispěl.“

Osvobození regionu americkými vojáky se slaví také v dalších místech Plzeňského kraje - například v Domažlicích, Blovicích, Dobřanech, Rokycanech nebo Dýšině. V loňském roce se květnových oslav zúčastnilo deset tisíc lidí. Organizátoři předpokládají, že letos by mohla být účast ještě vyšší.