Za prérií na Hlubokou

České Budějovice - Vidět a zažít pravou americkou prérii v Česku? To byl donedávna sen dětí i dospělých. Dnes už si ho mohou  splnit návštěvou jihočeské zoo v Hluboké nad Vltavou. Právě zde otevřeli novou expozici amerických zvířat. Kromě nich tady exotickou atmosféru navozují indiánské kulisy a rostliny. Hlubocká zahrada má ale ještě smělejší plány, chce zřídit nové výběhy pro tygry a medvědy. Rozvoj teď brzdí už jen peníze.

Indiánská chýše, mrazuvzdorné kaktusy a juky, na zemi speciální traviny, v písku poskakují první zvířecí obyvatelé. To je obrázek americké prérie v hlubocké zahradě. „Nosným zvířetem bude nosál červený, budou tady také například drápkaté opičky,“ popisuje rodící se vizi americké prérie zástupce ředitele ZOO Ohrada Hluboká Roman Kössl.   

Zvířata sem stěhují jejich ošetřovatelé postupně. Nechtějí, aby narušila čerstvě vysazenou zeleň. „Je to z toho důvodu, že ty výsadby, které jsme udělali, jsou čerstvé a zvířata by je zničila,“ vysvětluje dále Roman Kössl.   

Loni správci vsadili naopak na domácí prostředí. Pod novou jezevčí skálu umístili lišky a divoké kočky, z voliéry vytvořili les, ve kterém krouží ptáci. „Je tady snaha od voliéry jako takové, aby se co nejvíce přiblížila jejich životnímu prostředí,“ říká zoolog Ivan Kubát.    

Provozovatelé zoo teď chystají rozšíření o další dva hektary. Novou část zaměří na horskou faunu, představí kamzíky a velké dravce. Do expozice velkých šelem pak přestěhují medvědy. „Další novinkou určitě budou i tygři,“ slibuje ředitel hlubocké zoologické zahrady Vladimír Pokorný.   

Nové výběhy jsou zatím jen na mapě a plocha zarůstá. Správcům chybějí peníze, proto žádají o pomoc evropské fondy. „Celkově byly náklady vyčísleny na cca 50 milionů korun,“ vypočítává radní Jihočeského kraje František Štangl.   

Rozvíjející se zoopark loni přilákala téměř 300 tisíc lidí. Letos tady čekají minimálně stejný počet. Správci zahrady předpokládají, že úpravu celého areálu dokončí do dvou let.