Unikátní archeologický objev na Litoměřicku

Litoměřice -Velké štěstí měli severočeští archeologové. Při průzkumu lokality, kudy povede další část dálnice D8, objevili ojedinělý rondel z mladší doby kamenné. V katastru obce Vchynice na Litoměřicku narazili na stopy našich předků staré téměř sedm tisíc let.

Na unikát z doby neolitu narazili archeologové v obilném poli. Půlkruh, který má průměr přes čtyřicet metrů, ale musí ustoupit dálnici. Historici ho nemůžou nijak zachovat a přenést. Proto ho pouze zadokumentují a pak na místo najedou stavební stroje. Podle Ředitelství silnic a dálnic nebude mít průzkum na stavbu žádný vliv. „Až tady skončíme, zůstanou po nás jen díry v zemi a potom už nastoupí těžká technika,“ popisuje postup odborníků archeolog Marek Půlpán z Ústavu archeologické památkové péče severozápadních Čech. „Určitě by činnost archeologů neměla mít vliv na zpoždění zprovoznění stavby, se kterým počítáme v prosinci 2010,“ říká mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.  

Rondel postavili před šesti a půl tisíci lety lidé, které historici řadí k takzvané kultuře s vypíchanou keramikou. Odkud ale pocházeli, nevědí. Podobné rondely sloužily většinou jako svatyně. „Pravděpodobně se zde mohly odehrávat jakési přechodové rituály, oslava svátků, možná i nějaké soudní výroky,“ domnívá se Marek Půlpán.

Nálezy rondelů jsou v severních Čechách výjimečné. Mnohem víc jich je v Sasku, na Moravě nebo ve středních Čechách. „V severozápadních Čechách se jedná o unikátní nález, teprve druhý podobného typu,“ dodává Půlpán. Archeologové přitom odkryli jen polovinu rondelu, druhou chtějí nechat v sousedním poli pro budoucí generace.

V okolí rondelu našli archeologové i keramické střepy nebo sekery. Ty by pak měly být k vidění v novém muzeu v Lovosicích.