Spanilá jízda uctila památku motorkáře Minky

Praha - Památku zemřelých kolegů dnes na pietní spanilou jízdu přijelo uctít pět stovek motorkářů. Účastníci jízdy se vydali z Mělníka do Litoměřic. Akcí nazvanou Svíce nejen pro Michala chtěli uctít památku 31letého Michala Minky, který předminulý týden zahynul při dopravní nehodě na Mělnicku. Řidiči skončil svou pietní jízdu na náměstí v Litoměřicích, kde se v kostele sv.Václava za všechny zesnulé motorkáře tiše pomodlily.

Oblíbenou trasu z Mělníka do Litoměřic jelo všech 500 motorkářů, mezi nimiž nechyběl středočeský hejtman Petr Bendl, podle předpisů. Právě rychlá jízda je totiž podle policie nejčastější příčinou jejich smrti. Roli hraje i to, že nejsou chráněni žádnou kapotou - střet s kýmkoliv proto končí většinou tragicky. Každá osmá oběť dopravních nehod je motorkář. Nejtragičtějším měsícem v tomto ohledu je letos červen, kdy přišlo o život 21 řidičů. Muži za řídítky umírali i dnes - u Kačic na Kladensku nepřežil srážku s osobním autem osmatřicetiletý řidič. V letošním prvním pololetí zahynulo na českých silnicích 56 motocyklistů, což představuje téměř 13 procent z celkového počtu obětí dopravních nehod.

Michala Minku, jedenatřicetiletého otce dvou dětí, našel minulou neděli mrtvého u Medonos jeden z členů motorkářské komunity. Pohřešovaný byl od úterý, hledala ho rodina, policie i kamarádi. Havaroval v pravotočivé zatáčce mezi Liběchovem a Dubou. Minkova rodina dnes na sraz motorkářů do Mělníka dorazila, na trasu se vydala vozem za kolonou, ale v místě, kde ostatní sjeli na Litoměřice, se od ní oddělila a pokračovala směrem na Dubou.

Fanoušci motocyklů měli sraz i v Brně. Jejích hlavním cílem však byly závody mistrovství světa superbiků. Masarykův okruh navštívilo přes 30 000 lidí, na něž dohlížela asi stovka policistů.

Petr Bendl
Zdroj: ČT24