Černí motorkáři ničí přírodu Českého ráje

Severní Čechy - Černí jezdci znovu trápí chráněnou oblast Českého ráje. Při posledním nájezdu napáchali škodu za 100 tisíc korun, když zcela poničili jedinečný protierozní systém. Ochránci ale s těmito nevítanými návštěvníky bojují marně. Na svých strojích totiž jezdci nemají registrační značky, a dokazování je proto téměř nemožné.

Ochranáři v Českém Ráji cítí bezmoc a zlost. Tři roky pracovali na jedinečném projektu, který měl zamezit zvětrávání půdy. Testovali speciální kokosové sítě dovážené až z Indie. Stačilo ale jediné přejetí čtyřkolkou a veškerá snaha je pryč. „Je to všechno servané od toho, jak do těch míst najížděli. Jen taková sranda stojí sto tisíc,” komentuje ztrátu vedoucí CHKO Český ráj Lenka Šoltysová a dodává, že oprava sítí nepřipadá v úvahu, protože by se znehodnotil i zbytek dosavadního výsledku pokusu.” „Finanční škody se vyčíslují těžko, pro nás to byla hodnota spíše vědecká,” říká její zástupce Aleš Hoření.

Černí jezdci na motorkách a čtyřkolkách se pomalu stávají každodenním problémem. Těžká kola přitom pustoší tenký nános zeminy, pod kterým se skrývá měkký pískovec. Podle pracovníků CHKO časem dojde k tomu, že z těchto unikátních míst zmizí veškerá vegetace. Vypátrat černé jezdce je téměř nemožné. Jejich stroje totiž nemají registrační značky.

Jedinou možností je dopadnout viníky při činu, což je však velmi obtížné. „teď si nám stěžoval agronom, že je zastavil a chtěl s nimi řešit, proč tam jezdí. Málem mu rozkopali auto,” uvedl ochranář Petr Kořínek. „Policie se na to zaměřuje,” uvedla k problematice policejní mluvčí v Semilech Soňa Šídová, „čtyřkolky jsou záležitostí posledních několika let.”

Motorkáři a jezdci na čtyřkolkách způsobují Českému ráji nenávratné škody. Lepším případě si z jejich návštěvy příroda vzpamatovává stovky let.