Sucho ohrožeje rybníkáře i vodáky

Jižní Čechy - Málo vody v řekách, rybníky, které není možné po výlovu znovu napustit. Právě takové jsou letos důsledky extrémně suchého počasí na jihu Čech. Některé úseky řek jsou už teď nesplavné, jinde už průtok odpovídá horkému létu. Majitelé kempů a půjčoven s vodáckým vybavením mají vážné obavy, že bude sezóna likvidační.

Výletní lodě jsou zabořené prostřed nově vzniklé široké pláže, skluzavky a tobogány končí místo ve vodě v suchém písku. Extrémní sucho změnilo břehy řek a nádrží téměř k nepoznání. Například třeboňský rybník Svět má stavidla sice pevně zavřená, většina jeho přítoků ale téměř vyschla. „Od samého výlovu jsme rybník hned zavřeli a chytáme do něj vodu, jak se dá. Zatím je tam vody málo, já jsem v Třeboni přes dvacet let, ale takovéhle sucho nepamatuji,” tvrdí Jan Hůda z Rybářství Třeboň. Starosta Třeboně Jan Váňa (ODS) s ním souhlasí: „Sledujeme hladinu a vidíme, že té vody je tam skutečně málo. Pro Třeboň je to škoda.”

Podobná je i situace na řekách. Například horní úsek Otavy je už nesplavný, Lužnice připomíná řeku na konci léta. Podle Tomáše Vlasáka z Českého hydrometeorologického ústavu by situaci mohly změnit pouze významnější srážky, ale ty pro příští dny očekávat nelze. Aktuální průtok bedlivě sledují i majitelé půjčoven lodí a správci kempů na horním toku Vltavy. Zítra by se měl pro vodáky otevřít, správa parku ale limituje splouvání minimálním stavem vody.

Hladina zatím těsně přesahuje kritickou červenou rysku. „Vzhledem k tomu, že ubývá zhruba jeden centimetr za týden, tak jsou předpoklady, že by mohlo být splouvání v květnu možné,” uvedl mluvčí Správy Národního parku Šumava Radovan Holub. Meteorologové zatím neupřesnili, kdy by, konkrétně na jihu Čech, mohlo začít více pršet. První květnový týden podle nich bude sice chladnější, ale stále jen s minimem srážek.