Rekonstrukce čarodějnického procesu v Jistebnici

Jižní Čechy - Poslední upálení čarodějnice v českých zemích se mělo, podle historických záznamů, uskutečnit v Jistebnici na Táborsku. Členové místního občanského sdružení se nechali příběhem inspirovat. Několika stovkám návštěvníků přiblížili událost, která se tu odehrála před 250 lety.

Zvoník svolával obyvatele vesnice k pranýři. Ti měli být svědky vykonání rozsudku inkvizice. „Na zdejším pranýři bude přikována do zítřejšího soumraku a bude tak vystavěna posměchu zdejším i příchozím,” oznamoval divákům jeden z herců.

Tehdy nikdo z přihlížejících netušil, že rozsudek vykonán nebude. Posel totiž oznámil, že ho Marie Terezie zrušila. Tento historicky doložený příběh si návštěvníci Jistebnice připomněli spolu s místním sdružením. „Náš spolek emancipovaných kluků sympaťáků existuje třetím rokem. Začalo nás osm a teď je nás přes dvacet,” říká organizátor akce Luboš Kunovský.

Za krátkou dobu své existence si spolek získal oblibu jak u vedení města, tak u místních lidí. „Jsme rádi, že tu máme dobré agilní spolky, které velice dobrým způsobem reprezentují Jistebnici,” pochvaluje si starosta Vladimír Mašek.

Nejen poslední inkvizice v Česku je předmětem zájmu místního spolku. Ten čerpá i z další bohaté historie Jistebnicka. Inscenaci s poslední čarodějnicí shlédly více než čtyři stovky lidí. Místní spolek ji chce za rok opět zopakovat.