Hygienici nedoporučují koupání v rybníku Vajgar v Jindřichově Hradci

Jindřichův Hradec - Rozbory ukázaly v rybníku Vajgar zvýšený výskyt buněk sinic, které mají toxické účinky a koupání v rybníku tak může přivodit zdravotní problémy. Jedná se vůbec o první lokalitu v Jihočeském kraji, kde se tyto látky vyskytují. Pokud se voda ještě zhorší, hygienici koupání zakážou.

Vratislav Heinige z Krajské hygienické stanice v Jindřichově Hradci informoval, že zjištěný obsah sinic je zhruba 190 tisíc buněk na jeden mililitr vody. Problémem jsou entrokoky a fosfáty, které jsou ve vodě ve zvýšené míře, jak sdělil provozovatel koupaliště Zdeněk Turina. Místostarosta Jindřichova Hradce Alfred Němec (ODS) potvrdil, že se kvalita vody v nádrži dramaticky zhoršuje.

Vodu hygienici oznámkovali čtyřkou z pětistupňové škály. Pětka by znamenala úplný zákaz koupání a předčasné ukončení sezony. Sinice se na Vajgaru objevují téměř každý rok, radnice proto v loňském roce nechala dno rybníku vyčistit. Letos voda ale opět zezelenala. Alfred Němec dodal, že je to nepříjemná situace, zejména když v rybníku plavou odumřelé sinice a voda pak začne zapáchat. Sinice pak musí rozhánět i za asistence hasičů.

Vajgar má jako jediný rybník v kraji statut koupaliště ve volné přírodě. Podle provozovatelů se to ale musí změnit. „My jsme už požádali o zrušení statutu, protože voda dlouhodobě v historii už kvalitní nebyla a neodpovídá přísným požadavkům,“ nechal se slyšet provozovatel koupaliště Zdeněk Turina.