Stát chce zlepšit systém prevence před šířením AIDS

Chebsko - Případ nakažené prostitutky Rózy, která přenášela smrtelný virus mezi klienty, znovu upozornil na chyby v systému prevence před šířením AIDS. Některým neziskovým organizacím v krajích chybí peníze a nemůžou tak bezplatně testovat. Stát slibuje zlepšení v příštím roce.

Západočeská prostitutka nakazila virem HIV nejméně šest lidí. Mezi nimi byla i těhotná partnerka jednoho z jejích zákazníků. Nakažených ale může být i několik desítek. Provozovatel chebského nočního klubu údajně ví nejméně o další HIV pozitivní prostitutce. Majitel penzionu v Chebu Petr Strejc potvrdil, že žena dál nabízí sexuální služby a bohužel se s tím nic nedělá. O případu ví i Krajská hygienická stanice. Zákon o ochraně veřejného zdraví jí ale neumožňuje informovat policii nebo zveřejnit fotografii prostitutky.

Vedoucí oddělení epidemiologie z Krajské hygienické stanice Cheb Jaroslava Hrabáková informovala, že informovat může pouze člověka, který je HIV pozitivní, přičemž jeho povinnost je informovat své sexuální partnery. Prostitutky ale nejsou povinné chodit na pravidelné kontroly. Hygienici navíc už od státu nedostávají peníze na prevenci. Jaroslava Hrabáková sdělila, že bezplatné testy byly naposledy prováděny v roce 2006.

Bezplatné testy teď nabízejí alespoň neziskové organizace. Přes 80 procent jich dělá pražský Dům světla. V Chebu je to K-centrum. I tomu ale peníze docházejí. „Náklady na test činí zhruba 300 korun. Testů už máme jen pár, až dojdou, tak je přestaneme dělat,“ nechala se slyšet vedoucí K-centra v Chebu Petra Vorlová. Ministerstvo zdravotnictví připravuje projekt, kde by se anonymní testování zvýšilo v rámci vyšetřování AIDS center v jednotlivých krajských městech, jak dodal hlavní hygienik ČR Michael Vít.