Sokolovská radnice bude platit za informace

Sokolov - Radní v Sokolově se netradičním způsobem pustili do boje s vandaly a sprejery. Za informace, které povedou k jejich dopadení, zaplatí úřad tisíc korun každému, kdo je přinese. Za opravy městského majetku totiž radnice každý rok zbytečně vynakládá statisíce.

Stačí náhodný kolemjdoucí, kterého zláká odměna a vandal bude za své chování pykat, může jej usvědčit jediná fotografie z mobilního telefonu. Radnice chce k takovému chování přivést lidi vyplacením tisícikoruny, radní si slibují, že tak řádění vandalů a sprejerů zastaví. Starosta Sokolova Karel Jakobec (ODS) uvedl, že po každém víkendu zůstávají v parku ve středu města rozbité lavičky a převrácené koše.

Pokud by se z některých lidí stali lovci odměn a chtěli by si pronásledováním škůdců přivydělávat, radnice nebude proti, naopak: starosta Jakobec by to uvítal. Udání však musí být přesné, posoudí ho městští strážníci a teprve potom vyplatí město odměnu. Zdeněk Bína z Městské policie Sokolov vysvětlil: „Musíme pachatele dopadnout, abychom mohli zavést přestupkové řízení nebo věc předat Policii ČR jako trestný čin.

Policisté v Sokolově už kvůli sprejerům sestavili zvláštní jednotku, která od začátku roku pochytala již 18 mladíků. Podle mluvčí Policie ČR Sokolov Andrey Kávové mladí muži bez trestu neodejdou, přestože se jedná o mladistvé pachatele. Hrozí jim například, že budou muset své nápisy odstranit, rodiče budou muset zaplatit škodu nebo další jiné postihy.

Odstraňování nápisů po sprejerech je drahé, stavební firmy, si proto na hlídání mostů a zdí u nedokončených silnic raději najímají bezpečnostní agentury. Mluvčí společnosti Metrostav František Polák podtrhl, že tyto náklady mohou narůst až milionů korun ročně.

Grafiti jsou letos mezi mladými populární, sokolovská radnice pro ně vybrala dvě zdi, na kterých můžou zájemci beztrestně svá díla vytvářet. Až tyto plochy sprejeři zaplní, starosta bude hledat další.