Velké Žernoseky a Žalhostice odmítly ochranu před další povodní

Ústí nad Labem - Dvě obce, které poničily před šesti lety povodně, se odmítly podílet na ochraně před velkou vodou. Velké Žernoseky a Žalhostice označily projekt za příliš nákladný. V ochranou hráz se měl změnit násep, po kterém jezdí vlaky. Lidé ze železnice s tím souhlasí. Musí ale být předem jisté, že velká voda náspy nezničí. V tom vidí obce další problém.

„Najednou změnili svůj názor,“ uvedla starostka Velkého Března Ludmila Pafelová (nez.). Podle mluvčí Správy železniční dopravní cesty Anny Kodysové se ale musí zabývat tím, jestli je hráz propustná, z jakých byla stavěna materiálů, čemu odolá a čemu ne. „Vzpomeňtě si na povodně na Moravě, kdy náspy byly podemlety,“ dodala. Pafelová si ale myslí, že takovou informaci mohli mít zjištěnou daleko dřív.

Obce připouštějí, že projekt odmítli také kvůli vysokým nákladům, na kterých by se musely podílet. Bojí se především peněz, které by musely zaplatit za výluky vlaků během stavby. Podle redaktora ČT Jana Stuchlíka se starostové i zastupitelé mohli zaleknout informací, že se celý projekt, který se týká i okolních obcí a měst, vyšplhá z plánovaných 600 na 800 milionů korun. Podle lidí z železnice ale o peníze nejde a debata je stále otevřená. Další kolo jednání tak možná ještě přijde.

Nové hráze slibovala vláda po povodních v roce 2001 i v dalších místech kolem Labe. „Stavět se začalo pouze na Střekovském nábřeží v Ústí nad Labem, všude jinde se ještě čeká,“ dodal Stuchlík. Ústecký kraj slibuje, že na většině míst by se mělo začít stavět ještě letos.