Jedovatá jezírka na Plzeňsku ohrožují zdroje vody pro několik obcí

Plzeňsko - Zamořené oprámy, tedy následky odtěžení skrývky, u Horní Břízy ohrožují studny v okolních vesnicích. Jsou plné toxických látek, především těžkých kovů z nedaleké chemičky, které mohou snadno prosáknout do podzemních vod. Jejich rekultivace by ale stála desítky miliard, a tak v dohledné době nezmizí.

V lesích u Horní Břízy je jedovatých jezírek několik desítek. U některých i přes varovné nápisy vznikla posezení a odpočívadla. Historie oprámů ale rozhodně tak romantická jako jejich klidná hladina není. Kaznějovská chemička Lachema do nich totiž desítky let vypouštěla ten nejhorší jedovatý odpad.

Ten nyní hrozí podzemním vodám. Kdyby došlo k průsaku, zamoří těžké kovy vodu ve všech okolních studních a následná ekologická katastrofa by se dnešními prostředky v podstatě nedala odstranit. „Jde především o kaly z výroby nikelnatých a kobaltnatých solí. Obecně lze říci že sem proudilo všechno z tamní chemické čistírny,“ vysvětluje problém Martina Ježková, zástupkyně společnosti OMGD, která po Lachemě následky předchozí činnosti zdědila a jezera monitoruje.

I přes varování jezírka lákají ke koupání, což se případným zájemcům může vymstít. Podle odborníků mohou vážného poškození dojít především oční spojivky a kůže, polknutí silně toxické vody by plavce mohlo ohrozit na životě.

„Jednou za půl roku změříme hladinu vody v pobřežních vrtech a vzorky pošleme k analýze,“ popisuje Ježková dosavadní způsob hlídání jezírek. Více se zatím dělat nedá. Firma peníze na likvidaci jedů nemá, podle radního Borise Kruzberga nedokáže situaci řešit ani kraj. Zatímco lidé čekají na evropské miliardy, letité jedy budou okolí ohrožovat i nadále.