Vzácné aleji na Havlíčkobrodsku hrozí zánik

Jihlava - Alej, nebo širší silnice? Tento problém teď řeší Česká inspekce životního prostředí na Havlíčkobrodsku. U obce Žižkovo Pole má totiž padnout kvůli plánovanému rozšiřování silnice několikakilometrové stromořadí vedoucí k mohyle Jana Žižky z Trocnova. Alej, která je v dobrém stavu, přitom ochranáři označili za vzácnou.

Silnici druhé třídy z obce Žižkovo Pole do tři kilometry vzdálené Dobré lemuje unikátní stromořadí, které vede přímo k mohyle, kde zemřel Jan Žižka z Trocnova. Jenže stromy mají ustoupit plánovanému rozšiřování silnice. To se ale nelíbí ochranářům i Občanskému sdružení Mezník. „My považujeme tuto alej za významnou dominantu krajiny, za prvek, který dotváří krajinnou strukturu kolem památky Žižkovy mohyly,“ říká Vít Dvorský z Občanského sdružení Mezník. „Je to skutečně poměrně vzácná alej více než dvou set stromů. Jedná se o stromy staré zhruba 80 let, je to kompaktní stejnověká alej,“ doplňuje ho Pavel Korábek z České inspekce životního prostředí v Havlíčkově Brodě.

Jenže zastupitelé Žižkova Pole nechtějí, aby alej v blízkosti obce byla vyhlášena za památkovou. Vyplývá to z usnesení červencového zastupitelstva. Právě to by totiž byla překážka k rozšiřování silnice a kácení stromů. „V této souvislosti uděláme nový aktualizovaný dendrologický průzkum,“ slibuje náměstek hejtmana kraje Vysočina Václav Kodet.  

Kraj Vysočina jako správce silnice slíbil, že celou záležitost bude podrobně konzultovat s ochranáři. Řešení v podobě nové silnice mimo alej navrhuje i vedení nedaleké Přibyslavi. „Současný stav není v pořádku, veřejná zeleň není věcí jen starostů obcí, není jejich majetkem, “ zdůrazňuje Vít Dvorský.

Zástupci Občanského sdružení Mezník říkají, že pro alej udělají cokoliv. Jestli bude ale vyhlášena za památné stromořadí, to bude jasné až na podzim.