Ubytovna pro neplatiče na Bohdalci zatím zeje prázdnotou

Praha - Již dva roky je prázdná ubytovna pro neplatiče nájemného na Bohdalci v Praze 10. Nově postavený komplex holobytů je stále opuštěný a dlužníci přitom pořád dál bydlí v obecních bytech. Opoziční zastupitelé na radnici poukazují na mrhání veřejnými penězi. Holobyty měly podle nich sloužit alespoň jako dočasné bydlení třeba pro začínající rodiny.

Milionové pohledávky za nájem donutily radnici Prahy 10 postavit komplex holobytů pro dlužníky za 57 milionů korun. Teď to vypadá, že problém s dlužníky neexistuje. Městská část Praha 10 stále odkládá nastěhování neplatičů nájemného do Areálu Sedmidomky, který postavila před více než dvěma lety a je v něm 56 holobytů. Vedení radnice říká, že zatím stačilo neplatiče ubytovnou jen strašit a oni pak nakonec zaplatili. Podle opozičních zastupitelů ubytovna mohla být už dávno využívána jinou skupinou obyvatel. „Já si myslím, že by Praha 10 měla tento objekt využívat daleko více pro mladé rodiny s dětmi,“ je přesvědčen zastupitel Městské části Praha 10 Miloš Mrkvička. „Čtyři lidé již mají podepsáno, že budou v Sedmidomkách umístěni, provoz Sedmidomek bude zahájen v září,“ informuje mluvčí radnice Jan Charvát.   

V holobytech na Bohdalci budou bydlet i neplatiči z jiných městských částí, které vlastní ubytovny nemají. Vyšší obsazenost zřejmě přinese i zdražení nájmů. Od příštího roku v Praze vzrostou v průměru o 40 procent. „U centrálních městských částí se teď pohybujeme kolem 60-70 Kč/m2, v příštím roce to může být 80-90 Kč/m2. V roce 2010 už to může přesáhnout 100 Kč/m2,“ předpovídá ředitel bytového odboru Magistrátu hl. m. Prahy Vladislav Dykast.   

Lidé, kteří bydlí v obecních domech, mají směnu bytu jednodušší, zařídí to za ně magistrát nebo městské části. Nájemníci v soukromých domech takovou možnost až na výjimky nemají. „Nabízíme občanům vyššího důchodového věku a zdravotně postiženým, bez ohledu na to, zda bydlí u nás nebo u soukromníků, nájemní smlouvy v našich bytech,“ říká zástupkyně starostky Městské části Praha 2 Eva Paulová.  

Radnice Prahy 2 vyřizuje devadesát žádostí o výměně bytu ze soukromého do obecního. Podle Sdružení nájemníků by takovou službu měly nabízet všechny městské části.