Unikátní boj s kůrovcem pokračuje, lesy očistí houba

Šumava - V I. zóně Národního parku Šumava pokračuje další kolo revolučního boje proti kůrovci. Lesy má očistit nová substance nenápadné houby Beauveria bassiana, která likviduje výhradně lýkožrouta smrkového. Ochranáři a vědci metodu úspěšně vyzkoušeli už v loňském roce. V rámci unikátní akce bylo tehdy na 1,5 hektaru polomových smrčin aplikováno 3500 litrů látky. Houbu tehdy rozprašovali z letadla.

„Místa pro aplikaci vybíráme především v prvních zónách,“ uvedl Tomáš Fait ze správy Národního parku Šumava. Postřik tak zatím probíhá pouze v nejcennější a nejnepřístupnější oblasti parku. Ještě před dvěma roky přitom nikdo ze strážců a ochranářů s takovou metodou nepočítal.

S novou metodou souhlasí i opatrní ekologičtí aktivisté. Podle vědců totiž houba ubližuje pouze a jenom lýkožroutu smrkovému. „Aplikací našeho přípravku lze vyvolat infekci u padesáti až šedesáti procent dospělých jedinců,“ upřesnil Zdeněk Landa z Jihočeské univerzity. Návštěvníci parku se s lidmi, kteří provádějí postřiky, prakticky nesetkají.