Barokní zámek Veltrusy připravuje velké otevření

Veltrusy - Barokní zámek Veltrusy se už šest let vzpamatovává z povodní, tehdy voda zaplavila nejen rozlehlý park, ale i vnitřní prostory zámku. Památka je přes úsilí všech stále ve špatném stavu, i tak je však v mnoha ohledech unikátem v českém i evropském měřítku.

Rok 2002 znamenal pro zámek Veltrusy pohromu, která přinesla škodu za 200 milionů korun. Povodeň narušila statiku budov, silný proud vody vzal s sebou i část vybavení. Zachráněný mobiliář, který bylo nutné vyvézt do Mnichova Hradiště a dalších okolních zámků, se do Veltrus stále ještě nevrátil, nejdřív se musí dokončit opravy. Podle Petra Svobody z Národního památkového ústavu jsou dnes některé výsledky rekonstrukce už vidět, je opravena celá řada pavilonů, proběhla rekultivace ve většině parku, v současné době se opravují střechy a krovy na hlavní budově.

Rekonstrukce je zatím financována z programu Záchrany architektonického dědictví, památkáři nyní potřebují získat dalších 40 milionů korun na dokončení stavebních prácí. Teprve potom přijde na řadu interiér. Petr Svoboda doplnil, že podle střízlivých odhadů budou náklady okolo 600 milionů korun, ty hodně rozšafné jdou až ke dvěma miliardám.

Barokní zámek nechal v 18. století postavit Václav Antonín Chotek jako své letní sídlo. Jeho syn Rudolf Chotek, který byl kancléřem Marie Terezie, uspořádal na zámku první vzorkový veletrh na světě. Jak doplnil kastelán Pavel Ecler, jednotlivé výrobny a manufaktury sem přivezly vzorky svého zboží, které zde potom nabízely.

V interiéru se již podařilo opravit mušlové pokoje, výzdobu tu tvoří malé lastury na zdech. Naprostou výjimečností v Evropě jsou dochované hedvábné tapety, než se vrátí do zámku, je nutné je zrestaurovat a uložit ve speciálních depozitářích. Specialistka Eva Lukášová poukázala na to, že jsou různé provenience: některé jsou z francouzského Lionu, papírové tapety byly dovezeny z Číny. Dalším unikátem areálu Veltrus je třísethektarový park ohraničený vodním kanálem. Návštěvníci tady uvidí vzácné dřeviny a romanticko klasicistní stavby, jako jsou Laudonův pavilon, dórský pavilon, nebo pavilon přátel, kam přijížděla šlechta na lodičkách.

Sfinga střeží tajemství egyptského pavilonu, návštěvníci je mohou odhalit pouze při prohlídce s průvodcem po cyklotrase. Tiskový mluvčí Národního památkového ústavu Zdeněk Musil potvrdil, že návštěvník může během trasy vidět 13 zajímavých objektů a pokochat se samozřejmě pohledem na přírodu. Kromě parku si lidé mohou projít historické skleníky, časem by měla být zpřístupněna i hlavní budova.

Netradiční prohlídky ukážou návštěvníkům, co způsobily povodně a přiblíží samotnou rekonstrukci památky.