Oblíbená rozhledna už není přístupná veřejnosti

Bramberk (Liberecko) - Na návštěvníky rozhledny Bramberk čeká nepříjemné překvapení. Dříve oblíbený cíl turistů má totiž nového nájemce, který pozemek kolem rozhledny ohradil plotem, návěstidla začernil či sundal a přehradil i turistické stezky. Podle diskuzí na internetu nájemce příchozí slovně napadá a hrozí, že na ně vypustí psy.

Se vzniklou situací si zatím neví rady ani město Lučany nad Nisou, ani Klub českých turistů, podle kterého je jediným řešením cesty přeznačit - turisté by tak Bramberk obcházeli hustými lesy.

Město Lučany nad Nisou věří, že by mohlo rozhlednu odkoupit. Takovému řešení ale stojí v cestě to, že majitel pozemku je v zahraničí a vrátit se neplánuje, přestože prý stojí na straně obce a turistů. Nájemce má přitom na pozemek dlouhodobou nájemní smlouvu. Firma, na kterou je pozemek napsán, je v konkurzu a čeká na soud, který rozhodne o konkrétní výši dluhů. Potom se teprve bude moci jednat se správcem konkurzní podstaty o odkupu rozhledny.

Turisté budou zatím muset obcházet rozhlednu okolním lesem a obec přijde o své největší lákadlo. Žulová rozhledna, která je důležitou křižovatkou turistických cest, je vysoká 21 metrů a byla na vrchu Bramberk postavena roku 1912. Už v roce 1892 byla na vrcholu zbudována turistická chata.