Nebezpečné nádrže ústecké Spolchemie míří pod zem, Občanská liga protestuje

Ústí nad Labem - Občanská liga z Ústí nad Labem protestuje proti nové akci ústecké Spolchemie. Už na konci tohoto roku hodlá změnit podobu ústeckého Ovčího vrchu. Z obzoru zmizí obří nádrže a výbušný propylén se schová pod zem Občanská liga ale tvrdí, že chemička získala stavební povolení neoprávněně a ohrožuje tím zdraví lidí.

„Pokud začnou stavět podzemní zásobníky, tak na ně podáme trestní oznámení,” hrozí Jaromír Veselý z ústecké Občanské ligy. Mluvčí magistrátu Milan Knotek s ním však zásadně nesouhlasí: „Zakopaní zásobníků podstatně zvýší bezpečnost lidí města a nás velmi mrzí , že to Občanská liga nebere na vědomí.” Stejně tak i Spolchemie tvrdí, že bude propylen skladován naprosto bezpečným způsobem.

Přesun zásobníků znamená podle Občanské ligy jediné. Alibi pro Spolchemii, aby mohla dál z ekonomických důvodů používat propylen, přestože umí vyrobit pryskyřice z neškodného glycerinu. „Pokrytectví je v tom, že Spolchemie vlastní novou technologii,” dodává Veselý.

„Kdybychom stavěli výrobnu epichlorhydrinu na zelené louce, určitě bychom šli tou glycerinovou cestou. Dneska ale jsou obě technologie propojeny a jedna bez druhé nemůže existovat,” míní Zdeněk Rytíř ze Spolchemie. Veselý však trvá na svém: „Spolchemie staví zásobníky ,aby tuto zastaralou technologii mohla vedle nové provozovat dalších pětatřicet let.”

Šéfové firmy tvrdí že, čtyřicet milionů korun za přesun zásobníků pod zem není žádná kosmetická úprava. Hrozba výbuchu propylenu podle nich závratně klesne. Podle šéfů Spolchemie desetitisíckrát.