Nebezpečné rašeliniště u Božího Daru je pro turisty uzavřeno

Boží Dar - Naučná stezka Božídarské rašeliniště v Krušných horách je ode dneška uzavřena. Město sem zakázalo vstup kvůli špatnému technickému stavu dřevěných cest a mostů. O peníze na jejich opravu chce požádat evropské fondy.

Na všech přístupových cestách k Božídarskému rašeliništi teď najdou turisté cedule „Zákaz vstupu”. Úřady uzavřely přírodní lokalitu z bezpečnostních důvodů. „Při větším průchodu lidí hrozí zřícení lávek a propadnutí celého turistického chodníku,“ vysvětluje nařízení Tomáš Švarc z božídarské radnice.

Naučnou stezku spravuje radnice v Božím Daru. Podle místostarosty Jaroslava Formáčka (nez.) za velmi špatný stav chodníků mohou částečně vandalové, ale hlavně drsné horské počasí: „Ležela tam velmi vysoká pokrývka sněhu, která svým tlakem zdeformovala chodník.“

Boží Dar proto plánuje celkovou rekonstrukci naučné stezky za 10 miliónů korun. Poničené chodníky ze smrkového dřeva nahradí jiné, z odolnějšího materiálu. „Měl by to být dub, popřípadě nějaký umělý materiál s tím, že stezka by do budoucna měla být přístupná i pro invalidy,“ plánuje místostarosta Formáček. Olga Kriegelová z karlovarského Svazu tělesně postižených nápad vítá: „V těch místech je nádherná krajina a proč by se tam neměli dostat i tělesně postižení?“

Božídarská radnice odhaduje, že oprava naučné stezky potrvá jeden až dva roky, do té doby zůstane větší část přírodní lokality uzavřena.