Botanickou zahradu čeká propouštění, bojí se sloučení se zoo

Praha - Pražská Botanická zahrada pravděpodobně propustí jedenáct zaměstnanců. Doporučil jí to personální audit, který si nechal zpracovat pražský magistrát. Zaměstnanci nejsou o korektnosti auditu přesvědčeni a navíc mají obavy z plánu na sloučení botanické a sousední zoologické zahrady.

Kritik personálního auditu Pavel Sekerka je přesvědčen, že sbírky, o něž se dosud starají propuštění kurátoři, nebude mít kdo převzít. Personální audit byl podle něj pro zaměstnance dost velkým překvapením, prováděl se totiž v únoru, kdy není v zahradě tolik práce a navíc osobně s každým kurátorem auditor nehovořil. S tím však nesouhlasí pražský radní Milan Richter: „Auditor sledoval chod organizace zpětně v čase, výsledky auditu tedy nejsou závislé na konkrétním období, kdy auditor přijde.“

Sekerka je přesvědčený, že šetřit by se mělo jinde. Jeho kritika auditu ale vyšla najevo ve chvíli, kdy byl ředitel Botanické zahrady Oldřich Vacek na služební cestě v zahraničí, který Sekerkovy výroky nepovažuje za příliš korektní. Pan Sekerka podle něj vyjadřuje svůj osobní názor a mohl by jej časem změnit.

Přesto je v auditu několik sporných věcí, auditorská firma například navrhla propustit tři kmenové vrátné a nahradit je soukromou firmou. V tomto případě prý radní Richter nechce být ukvapený a počká si na závěry průzkumu, které rozhodnou, zda je outsourcing výhodný či nikoli.

Nervozitu v botanické zahradě přiživují i představy pražských radních o sloučení se zoologickou zahradou. Magistrát však rozhodně chce mít jistotu, že toto sloučení nebude mít dopad na odbornost a kvalitu služeb poskytovaných v botanické a zoologické zahradě.

Teprve další právně-ekonomický rozbor, který si magistrát nechá vypracovat, rozhodne, zda se zoologická a botanická zahrada skutečně sloučí.