Staré Sedliště chce větrné elektrárny, kraj je proti

Staré Sedliště (Tachovsko) - V obci Staré Sedliště by se měly postavit tři větrné elektrárny. Se záměrem ale nesouhlasí Krajský úřad. Starostka obce tvrdí, že postoji kraje nerozumí. Pokud projekt zamítne, Staré Sedliště přijde o slíbené peníze.

Pokud se výstavba větrných elektráren ve Starém Sedlišti dotáhne do konce, obecní rozpočet si výrazně polepší. Ročně bude dostávat půl milionu korun od firmy, která větrníky postaví. Podle starostky Starého Sedliště Stanislavy Fojtíčkové by obec využila peníze na opravu školy a silnic.

Zastupitelstvo není proti, stavbu ale podpoří jen pod podmínkou, že s ní budou souhlasit i obyvatelé obce. Ti se k projektu staví většinou pozitivně. Větrnou energii ale už dříve zamítlo vedení Krajského úřadu. „Pokud budeme dotázáni jako volení reprezentanti krajské samosprávy, vyjádříme svůj názor, který je odmítavý,“ uvedl hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmermann.

Nejpozději do října by mělo být jasné, jestli se větrné elektrárny ve Starém Sedlišti postaví. Projekt za 250 milionů korun obec zřejmě podpoří. Hejtman Plzeňského kraje svůj odmítavý postoj nemění. Podle něj nemají větrné elektrárny v této lokalitě budoucnost, protože je tu po většinu roku bezvětří.