Na Veselý kopec u Hlinska každoročně směřují tisíce turistů

Veselý kopec u Hlinska - Desítky tisíc lidí každým rokem navštíví Veselý kopec u Hlinska. Pro lidi, kteří ve skanzenu pracují, se péče o unikátní přírodní areál už stala téměř koníčkem, peněz je čím dál míň a vyhlídky na zlepšení nejisté. Veselý kopec chce od státu převzít Pardubický kraj, o převodu památky se ale zatím vedou jednání. Ministerstvo kultury se převodu nebrání, podle něj však takový krok vyžaduje změnu zákonů.

Veselý kopec je nejstarší částí skanzenu, o který pečuje Soubor lidových staveb Vysočina. První expozici tu otevřeli v roce 1972, od té doby sem každoročně směřují tisíce turistů. Vedoucí správy Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová uvedla, že na Veselém kopci mohou návštěvníci vidět způsob bydlení a hospodaření drobných zemědělců od poloviny 19. do poloviny 20. století.

Objekty na Veselém kopci většinou nejsou původní, podařilo se je zachránit a přenést odjinud. Průvodci i další zaměstnanci skanzenu říkají, že jde o časově náročnou a ne příliš dobře placenou práci. Zuzana Seifertová vysvětlila, že jako průvodci odpracují denně 9,5 hodiny každý den. Návštěvníci sem proudí po celý týden, včetně víkendů a svátků. Podle správkyně sbírek Bohuslavy Obolecké jsou největším ohodnocením za práci ve skanzenu radost z práce a odezva návštěvníků, platy jsou velice nízké.

Soubor lidových staveb Vysočina spadá pod památkový ústav, rok od roku tu musejí vystačit se stále omezenějším rozpočtem. O skanzen má zájem Pardubický kraj, jednání začala už v roce 2002, zatím jsou však bez výsledku. Radní Pardubického kraje Miroslav Brýdl (Koalice Pk) je přesvědčený, že pokud by skanzen spravoval kraj, problémy by bylo možné řešit snadněji.

Ministerstvo kultury se převodu nebrání, v dopise adresovaném Pardubickému kraji ale uvádí, že takový krok vyžaduje změnu zákonů. Mluvčí ministerstva Jan Cieslar potvrdil, že skanzen na Veselém kopci by měl být převeden zároveň spolu s Muzeem loutkářských kultur v Chrudimi. Problém je v tom, že obě instituce mají trochu jiný statut. Ilona Vojancová doplnila: „Územní odborné pracoviště v Pardubicích neví, jak bude jedno z jejich zařízení spravováno a to samozřejmě hraje roli ve způsobu financování a přidělování finančních prostředků.

Roubené chaloupky na Veselém kopci se již několikrát staly kulisou při natáčení filmů a pohádek. Během roku skanzen nabízí řadu kulturních programů, mezi nejvíce navštěvované akce ve skanzenu patří tradiční jarmarky s ukázkami starých řemesel, Bramborová sobota nebo Vánoce na Veselém kopci. V letošním roce to navíc budou i dny Pardubického kraje.