Některým karlovarským zastupitelům se nelíbí výběrová řízení

Karlovy Vary - Někteří opoziční zastupitelé v Karlových Varech opět upozorňují na neprůhledná výběrová řízení. Tentokrát se jim nelíbí, jak radní vybírali vedoucího odboru lázeňství, kultury a cestovního ruchu.

Nejde o jména, ale o způsob výběru, tvrdí opozice. Výběrová komise na začátku dubna rozhodla o pořadí uchazečů. Rada města ho ale změnila a novým vedoucím odboru kultury a lázeňství jmenovala až třetího v pořadí, magistra Tomáše Svobodu. „Mechanismus rozhodování je velmi podivný, protože pokud se komise domluví jednoznačně na nějakém výsledku, tak rada města by to měla akceptovat,” myslí si karlovarský zastupitel Petr Kulhánek.

Rozhodnutím rady byla překvapena i původní vítězka výběrového řízení Leona Preňková: „Po zasedání rady jsem dostala zprávu, že nikdo netuší, co se stalo, že výběrové řízení jsem sice vyhrála, ale že do pozice vedoucího odboru byl schválen pan Svoboda, zdá se mi to určitě nefér, nevím co v tom bylo.”

Vedení radnice se ale brání tím, že žádný zákon neporušuje. Podle náměstka primátorky Jana Balka si rada města může nakonec jmenovat a odvolávat vedoucí odborů podle svého uvážení. „Výběrová komise má pouze doporučující hlas nebo stanovisko a jedná se o vedoucí mého odboru, z mého pohledu se pan magistr jevil jako nejvhodnější kandidát,” vysvětlil náměstek karlovarské primátorky Jan Balek.

Podle opozice to není poprvé, kdy současné vedení města rozhoduje neprůhledným způsobem. „Například nedávný prodej domů Lázeňská 135, kdy oproti argumentaci jak ekonomické, tak faktu, že se jedná o historický majetek města, stejně vedení města rozhodlo o prodeji,” řekl zastupitel Kulhánek.

Petr Kulhánek dodal, že problém je hlavně v zákonech. Ty sice městu nařizují provést výběrová řízení, ale nikdo se jejich výsledkem nakonec řídit nemusí.