Léčitelé i ježibaby se sešli o víkendu na Kosti

Jičín - Na hradě Kost se konal o víkendu tradiční čarodějnický kongres. Na dva víkendové dny se sem sjeli ježibaby, mágové, astrologové, vykladači karet i léčitelé. Magie přilákala pět tisíc návštěvníků. Na hradě se čarovalo, věštila se budoucnost a nechyběly ani dílny pro děti. "Máme obsazený celý hrad, v prostorách je přibližně padesát odborníků a na nádvoří běží speciální program," pochvalovala si atmosféru organizátorka Helena Erdélyiová.

V doprovodném programu vystupovali kouzelníci, břišní tanečnice, šermíři nebo sokolníci. Prohlídku zpestřovala i umělecká vystoupení - návštěvníci se dozvěděli, čemu věří slavní. „Kdykoliv chci, tak letím. Někdo mi něco vykládá, už se mi ho nechce poslouchat, tak sednu na koště a jsem pryč,“ uvedla svou čarodějnickou zkušenost například herečka Květa Fialová.

Hrad Kost byl postaven koncem 14. století. Je mystickým místem odedávna - spolu s Troskami a Hrubou Skálou tvoří magický trojúhelník. Povídá se, že v zimě tu straší a pod hradem se ozývá dětský pláč.