Selské slavnosti v jihočeských Holašovicích oživují tradice

Holašovice - Tisíce návštěvníků, stovky stánků, tradiční dechovka a hlavně folklorní soubory, kromě místních i třeba slovenské a chorvatské, jsou znaky jednoho z největších folklorních setkání u nás - Selských slavností v jihočeských Holašovicích. Slavnosti jsou především oživováním původních tradic. Kromě folkloru se to projevuje hlavně v jídle, lidé soutěžili o původní jihočeské buchty a zkoušeli vyrábět jídla podle více než sto let starých receptů.

Unikátní vesnička, zapsaná na seznamu UNESCO, se zaplnila téměř k prasknutí. Přestože se na pódiích střídaly folklorní soubory s tradiční dechovkou, byly tady i stovky mladých lidí. Část návštěvníků chápala podle svých slov slavnosti jako turistickou atrakci, další jako společenské setkání. Organizátor akce, starosta Jankova a Holašovic Jan Jílek (nez.) byl nadšený, že přišlo mnoho mladých lidí, aby tu našli zábavu pro celý den.

Slavnosti mají být hlavně o oživování původních tradic. Kromě folkloru se to projevovalo hlavně v jídle, lidé soutěžili o původní jihočeské buchty a zkoušeli jídla vyráběná podle více než sto let starých receptů. Jak uvedl předseda Folklorního sdružení České republiky Zdeněk Pšenica, řemeslný jarmark a festival v Holašovicích nemá v republice obdoby.

Přednost při pronájmu stánků už tradičně dostávali řemeslníci, chovatelé vystavovali i třeba původní druhy českých ovcí a koz. Antonín Vejčík ze Svazu chovatelů ovcí a koz zde předvedl unikáty: šumavskou ovci a původní valašku. Celkem se na setkání prodalo téměř 15 tisíc vstupenek a na pódiích se vystřídalo asi 300 účinkujících.

Organizátoři začínají připravovat program Selských slavností přibližně půl roku před jejich začátkem, už nyní ale tvrdí, že příští rok bude náplň ještě o něco obsáhlejší než letos.