Nemocnice v Pardubickém kraji trápí nedostatek zdravotních sester

Pardubice - Už několik měsíců se pokoušejí zodpovědné orgány Pardubického kraje vyřešit krizi s nedostatkem zdravotních sester v nemocnicích. V jejím důsledku například pardubická nemocnice již snížila počet lůžek na některých odděleních. A právě v této nemocnici, největší v kraji, chybí na šedesát zdravotních sester. Řešení tohoto problému je však zatím v nedohlednu.

Zkušené zdravotní sestry odcházejí, ale nahradit je se nedaří. Některá oddělení mají už několik měsíců takové problémy, že se to přímo dotýká i samotných pacientů. Nemocnici v Pardubicích to donutilo k mimořádnému kroku, omezuje počet lůžek. „Chybí mi třetina sester, se kterými bych měla zabezpečit sedmdesát pacientů, které máme na starosti,“ popisuje nepříznivou situaci vrchní sestra geriatrického oddělení Eva Drapáková. „Nedostatek zdravotních sester vedl ke snížení lůžkového fondu na některých odděleních,“ informuje o krizovém opatření mluvčí Pardubické krajské nemocnice Iva Fajklová.  

Nedostatek zdravotních sester trápí všechny nemocnice na Pardubicku. „V menších nemocnicích chybí zhruba deset až patnáct sester, v pardubické zhruba šedesát,“ přiznává pardubický radní Josef Janeček. Zdravotním sestrám se nezamlouvá především výše mzdy. V Pardubicích to dělá 22 000 korun hrubého měsíčně. Navíc budoucích zdravotních sester je málo i ve školách. „Absolventky středních škol se staly zdravotními asistentkami, které nemohou vykonávat všechny činnosti. Ty dnes musí vykonávat buď personál s vyšším odborným vzděláním, nebo dokonce s vysokoškolským,“ naznačuje jednu z příčin nedostatku zdravotních sester radní Janeček.   

Jednotlivá oddělení si tak musí zdravotní sestry půjčovat. To je ale jen krátkodobé řešení. „Jednou z možností je navýšení mezd formou stabilizujícího příspěvku ke stávajícím mzdám,“ naznačuje určité řešení Iva Fajklová.  

Po prázdninách nastoupí do nemocnice v Pardubicích nové zdravotní sestry. Podle odhadů by jich mělo být asi třicet. Tedy poloviční počet, než nemocnice potřebuje.