Objevte utajená zákoutí jihočeských hradů a zámků

Jižní Čechy - Jihočeské hrady a zámky otevřely v rámci 25. výročí Mezinárodního dne památek a sídel místa, kam nemá obvykle veřejnost přístup. Někde byl vstup zdarma, jinde stačila jedna vstupenka na prohlídku několika historických objektů najednou.

Kdo se na zámku Hluboká prokázal vstupenkou zakoupenou na zámku v Třeboni, mohl si zdarma prohlédnout prostory, které jsou během roku pro veřejnost nepřístupné i zde. Takový dárek přichystali na tento víkend jihočeští památkáři. „Já sám bych určitě preferoval vyhlídky z věží v Hluboké, v Českém Krumlově a Rožmberku,” doporučuje ředitel Státního památkového ústavu v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Vystoupat 245 schodů na 52 metrů vysokou věž na zámku Hluboká využily v sobotu stovky návštěvníků. Zámecká věž tu byla otevřena pro veřejnost opět po několika letech.

I zámek v Třeboni nabídl návštěvníkům místa, která jsou jinak uzavřená. Schwarzenberský sál a starou Konírnu. „V konírně se nachází expozice věnovaná jezdectví a chovu psů,” popisuje kastelán zámku Třeboň Pavel Hofman.

Na jihu Čech otevřela zdarma běžně nepřístupné prostory, včetně věží i zámeckých sklepení desítka hradů a zámků. Mnohé z nich se opět na rok uzavřou, jiné ale zůstanou přístupné nadále.

Už příští týden se do Schwarzenberského sálu v třeboňském zámku sjedou organizátoři Anifestu. Ten bude ve městě zahájen v květnu.