Praděd: Poslední šance pro lyžaře

Jeseníky - Posledním místem v České republice, kde si ještě mohou lidé užít lyžování, je Praděd. Slunečné počasí a ranní teploty kolem nuly jsou ale příznivé i pro cyklisty. Někteří si vyjížďku na kolech už vychutnali. Udržovaná je i běžkařská stopa z Ovčárny na Švýcárnu.

Jarní lyžování si na Pradědu užívají hlavně školní kurzy. Školy kvůli nedostatku sněhu odložily lednové a únorové termíny a teď se snaží vše dohnat. Celý týden tu svítí slunce a zbývá ještě metr sněhu.

Přes ideální podmínky pro jarní lyžování ale velký zájem o svezení na snowboardu nebo lyžích není. Jezdí jediný vlek a sníh už kolem poledne hodně měkne. „V provozu je sjezdová trať Hlavní svah, Boční svah už je zavřený. Sněhová pokrývka dosahuje 1.2 metru,” popisuje ideální podmínky vedoucí provozu Milan Vavroušek,

Klid si zatím neužijí ani pracovníci zdejší horské služby. Nedostatek sněhu v nižších polohách vyhnal na Praděd většinu lyžařů. To mělo podle Jaroslava Tejnického vliv i na počet úrazů: „Měli jsme teda i nejvíce úrazů v Jeseníkách, za ten náš okrsek. Vlastně tady v těch jarních měsících, jako jsou březen nebo duben, bylo té práce dost.”

Vidět jsou na Pradědu i poslední běžkaři, pro které je připravena ještě poslední upravená stopa Ovčárna – Švýcárna.

Podle Tejnického si lyžaři ještě určitě zajezdí: „Lyžovat se bude podle toho, jak bude teplé počasí. Přes víkend stoprocentně a v týdnu uvidíme. Pokud bude pro koho a na čem, tak jezdit budeme.” O víkendu jsou navíc pro lyžaře připraveny desetiprocentní slevy na permanentky.