Přicházejí mladí medvědi ze Slovenska

Beskydy - V Beskydech jsou podle ochránců přírody opět medvědi, právě v těch nejpůvodnějších porostech se jim líbí nejvíc. Turisté se jich ale prý bát nemusí, medvěd se od lidí drží spíš dál a pokud ho člověk nedráždí, nezaútočí.

Pouze zlomek toho, co medvěda do Beskyd táhne, tvoří šestnáct centimetrů dlouhý modrý slimák modranka karpatská nebo modré borůvky. A ochránci přírody jásají - kde je medvěd, tam je i rys a vlk a kde jsou všichni tři, tam je příroda neponičená a původní. Zooložka Dana Bartošová z CHKO Beskydy uvedla, že do Česka přicházejí ze Slovenska mladí medvědi, jsou to samci kolem 100 kilo a v určitých obdobích lze pozorovat i medvědici s mláďaty.

Borůvek spořádá medvěd za den i dvacet kilo, proto by mu je návštěvníci přírodních rezervací neměli ujídat. Kromě bobulí ale sežere i mrtvé zvíře, čímž zabraňuje šíření nákaz. Podle Dany Bartošové je možné výskyt medvěda poznat podle stop, škrábanců, trusu i potrhaných ovcí. Medvěd je typickým obyvatelem smíšených nebo pralesovitých lesů a protože je všežravec, právě v těchto lesích najde nejbohatší potravní nabídku.

A jak se mají turisté v medvědím teritoriu chovat? Nijak zvláštně, mají chodit jen po vyznačených cestách a nejlépe ve skupinách, povídat si nebo prozpěvovat. Medvěd totiž po setkání s člověkem netouží, proto se mu včas vyhne. Pokud se mu to nepodaří, zoologové rozhodně nedoporučují prudké pohyby a utíkání. Spíš je třeba na medvěda klidně mluvit a pomalu se vzdálit. V případě, že by medvěd jevil příliš velký zájem, doporučuje mluvčí Zoo Ostrava Stanislav Derlich lehnout si v klidu na zem.

Podle ochránců přírody by se medvědům líbilo i v Jeseníkách, tam se ale nedostanou přes dálnice a továrny.