Troufalost zlodějů kovů na Karlovarsku nezná mezí

Karlovy Vary - Bezmocný je starosta Jenišova na Karlovarsku Ivan Truksa proti řádění zlodějů barevných kovů. Opakovaně a bezohledně ničí nově vybudované sloupy veřejného osvětlení a vykrádají elektrické rozvodné skříně na místních stavebních parcelách. Podle starosty je podstata problému v tom, že sběrny od nich takové věci vykupují.

Zřejmě organizovaná skupina zlodějů chodí podle starosty krást na pozemky pro stavbu rodinných domů v noci. Úplně nové lampy strhnou k zemi jako starý strom. Ze země potom vytrhají měděné kabely, z pojistkových skříní seberou všechno kovové. „Jak mám zajistit veřejné osvětlení, to na něm mám ležet nebo spát,“ ptá se rezignovaně starosta Truksa. „V současné době nám už vznikla škoda čtvrt milionu korun,“ dodává. „Montáž těch lamp děláme ve třech a je to skoro měsíc práce. Jestli to bude takhle pokračovat, tak ví bůh, kdy skončíme,“ přidává svůj názor na komplikovanou situaci v Jenišově karlovarský elektrikář Petr Švartinský.

Policie řeší desítky podobných případů. Za situaci mohou podle ní i nedostatečné kontroly při výkupech. „Na základě našich zkušeností bychom určitě uvítali, kdyby určitý díl zodpovědnosti nesli i výkupci barevných kovů,“ uvádí mluvčí karlovarské policie Zdena Papežová.  

Přístup šéfů výkupen k problematice zlodějů je ale různý. Ne všichni o tom chtěli mluvit. „U nás jsou všechny výkupy evidované na základě občanského průkazu. Každý to musí podepsat,“ říká jeden z těch sdílnějších.   

Pravidla pro výkup kovů by měla zpřísnit chystaná poslanecká novela zákona o odpadech. „V současné době ještě nevíme, jaké bude znění, protože novela byla vrácena Senátem do Poslanecké sněmovny s některými pozměňovacími návrhy,“ vysvětluje mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová. Podle ní budou poslanci o novele zákona znovu jednat zřejmě v září.