Lipenské horské středisko totálně mění podobu

Lipensko - I když je léto, na Šumavě řeší zimu. Pro tamní lyžaře totiž nastává zásadní zvrat - lipenské horské středisko totálně mění podobu. Podle projektantů jde o nejradikálnější úpravu lyžařského areálu v Česku. Těžké stroje bourají staré vleky, které nahradí pohyblivé koberce a lanovky. Areál má sloužit rodinám i handicapovaným lyžařům. Projekt uspěl v Bruselu a z evropských fondů na něj přicházejí první desítky milionů korun.

Z betonových patek postupně mizí jeden sloup za druhým. Dělníci rozebírají kladky, likvidují lana a odstraňují staré vleky. Bagr čistí terén po bývalé stanici lanové dráhy a odstraňuje zbylé pařezy, lesníci odvážejí kmeny. K vrcholu povedou tři nové čtyřsedačkové lanovky, některé vleky nahradí pohyblivé koberce.

Ředitel skiareálu Luboš Kresja sdělil, že kapacita areálu vzroste o více než 50 procent. Sjezdové tratě správci areálu prodloužili téměř o dva kilometry. Zabezpečí je tak, aby se po nich mohli pohybovat i postižení lyžaři, jak potvrdil zástupce investora Miloš Kratochvíl. To uvítal i ředitel Centra zdravotně postižených Jihočeského kraje Jiří Smékal.

Starostové okolních obcí se radují - s projektem je spojeno asi 700 pracovních míst. Lipensko se tak nebude potýkat s mimosezónní nezaměstnaností. „Těch 700 lidí by těžko hledalo práci,“ nechal se slyšet starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek. Projekt má podle bruselských úředníků pro region mimořádný přínos, proto ho podpořili. Uvolnili v přepočtu zhruba 100 milionů korun, další 100 milionů přináší soukromý investor.