Vyhláška zatím pražské ulice nevyčistila

Praha - Znečišťování pražských ulic je od 1. července trestné. Právě od té doby totiž platí vyhláška, která znečišťování ulic může přísně postihnout. Podle technických služeb policisté sice rozdali stovky pokut, na čistotě v metropoli se to ale zatím nijak pozitivně neprojevilo.

Odhození nedopalku, žvýkačky nebo neuklizení psích výkalů jsou nejčastější prohřešky proti přijaté vyhlášce. Od prvního července mohou být autoři těchto prohřešků postiženi až tisícikorunovou pokutou, v případě správního řízení však může být až třicetinásobně vyšší. Za měsíc platnosti vyhlášky řešili policisté přes 1200 podobných přestupků. Pokutovali ale jen necelých pět set hříšníků. „Jde o to uložit sankci tam, kde prokazatelně ten člověk věděl, že ta vyhláška existuje, že je účinná,“ domnívá se ředitel Městské policie na Praze 1 Miroslav Stejskal.

Magistrát si od vyhlášky sliboval čisté ulice. Podle technických služeb se toho ale zatím moc nezměnilo. „Jsou sice lokality, například v centru města, kde to je velké plus, ale bohužel lidé tu vyhlášku vesměs nerespektují,“ přiznává mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

V době turistické sezóny je v metropoli víc lidí. Podle Asociace českých cestovních kanceláří jsou ale na vině především domácí. „Nadále chodíme mezi psími výkaly, nadále se odhazují vajgly i z okýnek automobilů a vůbec nikdo si z té vyhlášky nic nedělá,“ říká kriticky mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří Tomio Okamura.  

Už tři týdny platí také vyhláška, která zakazuje pití alkoholu na některých veřejných místech. Policisté v této souvislosti řešili přes 1300 přestupků, ale jen polovina skončila pokutou. Problémy s pitím na veřejnosti způsobují hlavně lidé bez domova. Ti se scházejí u obchodních center a stanic metra. Jedna z nejhorších situací bývá na pražské Národní třídě. „Nedoporučujeme, aby zahraniční turisté procházeli touto oblastí, jelikož jsou neustále obtěžováni,“ dodává Okamura.  

Policie ale kritiku odmítá. Situace na Národní se podle ní výrazně zlepšila. Vyřešit problém s bezdomovci definitivně je ale podle ní běh na dlouhou trať. A to potvrzují i odborníci. „Oni vědí, že nic zlého nepáchají, pokud tam jenom jsou. Také vědí, že nemají peníze a že z nich nikdo žádnou pokutu, pokud ji dostanou, nevymůže,“ uvádí z své zkušenosti ředitel Armády spásy Pavel Akrman.

Důslednou analýzu účinnosti obou vyhlášek policie  teprve chystá.