Na Plzeňsku se sžívají se zásadní změnou v televizním vysílání

Plzeňsko - Od začátku týdne nabízí nový digitální multiplex na Plzeňsku místo analogového příjmu ČT 2 všechny čtyři programy veřejnoprávní televize. Pro lidi to znamená koupit nové zařízení a řešit anténní rozvody, aby mohli co nejlépe přijímat digitální signál. Dotklo se to více než milionu lidí.

Set-top boxy jsou teď v Plzni asi nejžádanější elektronické zboží, jak potvrdil prodejce elektroniky Tomáš Králíček. Ti teď skoro nic jiného neprodávají a základní pravidla digitální příjmu už umí dokonale zpaměti. Lidé kupují všechny typy set-top boxů, ale nejžádanější jsou nejlevnější přístroje. Signál z Krašova je silný a většina lidí tak nemá problém zařídit si přechod na digitální vysílání bez pomoci odborníků.

Část lidí, která přišla o ČT 2, řeší její příjem po svém. Přetočením antény na vysílač, který ji stále ještě vysílá v analogové podobě. Podle radiokomunikací je to ale krátkodobé řešení, protože digitálnímu vysílání se brzy musí přizpůsobit všichni. Ředitel úseku vysílacích služeb Českých radiokomunikací Martin Roztočil sdělil, že takhle mohou lidé přijímat signál ještě maximálně dva měsíce.